Vår historia

Cocandys historia sträcker sig tillbaka till 1966, då två unga entusiaster under blygsamma former startade tillverkning av cocosbollar. Verksamheten växte snabbt och under de kommande åren flyttade företaget till allt större lokaler. Från att produktionen till stor del ha varit manuell, invigdes 1971 den första mekaniserade tillverkningslinjen som sedan löpande utvecklades med egna uppfinningar, då få standardlösningar fanns att tillgå. Under samma tid lanserades varumärket Smaskens, med den vänliga lilla björnen i logotypen. Produkterna såldes vid denna tid enbart som styckevara över disk i kiosker och mindre livsmedelsbutiker.

 

1979 lanserade Cocandy sina första butiksförpackningar, vilket ökade avsättningsmarknaderna kraftigt. Ett antal grossister och säljande distributörer knöts nu till företaget och butikslivet var för alltid ett faktum. Samtidigt övertog Bo Jarbo med familj kompanjonens andel och blev ensamma ägare till företaget.

 

1992 blev ett viktigt år i företagets historia, då avtal träffades med ett rikstäckande sälj- och grossistföretag inom bröd som gav tillgång till hela den svenska dagligvarumarknaden. Sedan mitten av 1990-talet har det genomförts kontinuerliga förbättringar av såväl tillverkningsteknik som byggnader, samt fortsatta investeringar i marknaden.

År 2000 lanseras nästa varumärke, Smarry, på den svenska dagligvarumarknaden. Det är inte bara ett nytt varumärke utan dessutom ett helt nytt koncept för hur varugruppen presenteras på marknaden. Smarry har sedan lanseringen växt till att bli en av de mest köpta cocosbollarna i Sverige.

 

Sedan många år tillbaka exporterar Cocandy även cocosbollar till Norge, Danmark och Tyskland.

 

Sedan 2015 ägs Cocandy till större delen av Givesco Bakery Group men grundaren Bo Jarbos dotter Maria är VD och äger fortfarande en del av företaget. På så vis kan vi även i framtiden garantera svenska folket goda cocos- och chokladbollar!

Fabriken i Påarp 1971. Firmabilen står fint parkerad utanför.

Den klassiska Smaskensbilen fotograferad 1975.

Cocandy Konfektyr AB

 

Bangatan 2, 265 38 Åstorp

 

Tel : 042 - 37 74 40

E-mail: info@cocandy.se